Raadsvoorstel Afvalbeleid 2016-2020, Analyse en verkenning van scenario's

Papier en Kartonvrijdag 27 mei 2016 21:24

B&W stelde de raad op donderdag 26 mei 2016 voor kennis te nemen van de notitie ‘Afvalbeleid 2016-2020, Analyse en verkenning van scenario's' en in te stemmen met de beschreven vervolgaanpak.

Met het beleid Van Afval Naar Grondstof richt het landelijke afvalbeleid zich op een circulaire economie, een economie zonder restafval. Dit ambitieuze doel moet in 2030 zijn bereikt. Gemeenten moeten er voor zorgen dat stapsgewijs de hoeveelheid huishoudelijk restafval door preventie en afvalscheiding wordt teruggebracht. De landelijke doelstelling voor 2020 is 75% hergebruik en 100 kg restafval per inwoner. De ambities van de rijksoverheid dagen de gemeente uit tot het verder verbeteren van het afvalbeleid.

Bijdrage SGP-ChristenUnie

Samen werken aan een duurzame samenleving is geen hype maar pure noodzaak! Elke inwoner hier herin een verantwoordelijkheid en kan hieraan bijdragen. Dit heeft alles te maken met rentmeesterschap en de aarde zo goed mogelijk doorgeven aan toekomstige generaties. Tariefdifferentiatie kan hierbij helpen, hoe meer grof afval, hoe meer men betaalt.

Zoals in de discussie tijdens de meningsvormende raad van 12 mei jl. aan de andere fracties voorgelegd, mag het echter niet zo zijn dat de gezinnen, in de duurste fase van hun leven, de hoofdprijs gaan betalen. Het is zo dat (grote) gezinnen in veel gevallen meer afval zullen produceren. Dus op dat vlak gaat er een deel van de solidariteitsgedachte verloren. Bijstandsgerechtigden hoeven niets te betalen, lage inkomens kunnen kwijtschelding aanvragen maar de hard werkende 1 of 2 kostwinnaarsgezinnen die net het hoofd boven water kunnen houden, gaan misschien straks het volle pond betalen.

In het onderzoek van de gemeente Lisse in 2015 heeft laten uitvoeren, blijkt dat de onderzoekers pleiten dat bij invoering van tariefdifferentiatie dient overwogen te worden om gebruikers van luiers en/of incontinentiemateriaal de mogelijkheid te bieden, deze afvalstromen gescheiden van het restafval aan te kunnen bieden.

De SGP-ChristenUnie vindt dat in het verdere proces inzichtelijk moet worden wat de verwachte effecten zijn voor verschillende soorten huishoudens. Gezinnen bijvoorbeeld mogen, wat de SCP-ChristenUnie betreft, niet met structureel hogere lasten worden geconfronteerd maar op redelijke basis te worden gestimuleerd om ook haar bijdrage te leveren aan het zoveel mogelijk scheiden van afval. De ideale situatie is dat iedereen volop mee doet aan afvalscheiding en de tarieven voor iedereen omlaag gaan. Maar zo ver zijn we helaas nog niet. We zitten op 57% terwijl de landelijk doelstelling 75% is. Er is dus werk aan de winkel.

« Terug