Huisvestingslasten Sociale Werkplaats Alphen aan den Rijn (SWA)

vergader-hamermaandag 26 september 2016 20:29

De colleges van de gemeente Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop stelden voor een deel van de leningen van Sociale Werkvoorziening Alphen (SWA) vervroegd af te lossen om daarmee de huisvestingslasten naar beneden bij te stellen. De raad van Nieuwkoop heeft bij de resultaatbestemming van het jaarrekeningresultaat 2015 extra middelen toegevoegd aan de reserve Verbonden Partijen. De raad wordt voorgesteld om de middelen uit deze reserve beschikbaar te stellen voor aflossing van een deel van de leningen van de SWA.

Uit de technische vragen die de SGP-ChristenUnie aan het college heeft gesteld, bleek het raadsvoorstel toch wat onjuistheden c.q fouten te bevatten. Er was zelf een bedrag van bijna 1 miljoen euro verdwenen. Al met al voldoende reden voor de SGP-ChristenUnie om kritisch tegen dit raadsvoorstel aan te kijken.

In juni 2016 hebben we als gemeenteraad al eerder gesproken over de ‘strakke’ planning voor opstellen van het plan ‘nieuwe SWA’ en de rol van de gemeenteraden.

Er zijn 3 sporen waaraan gewerkt wordt:

  1. Huisvesting;
  2. Rijnstreek Werkt; uitvoering Participatiewet en alle bijbehorende vragen;
  3. Koers document van de SWA; SWA en diensten moeten beter samenwerken. 

De SGP-ChristenUnie vroeg zich af of het wel zo verstandig om in september een besluit over de aflossing van de lening te beslissen terwijl in oktober het plan voor de nieuwe SWA klaar zou zijn. De SGP-ChristenUnie was daar nog niet zo van overtuigd en wilde van de andere fracties horen waarom we een maand eerder beslissen over de huisvestiging en dan pas over wat we met de SWA willen. Moest dit integraal behandeld worden? De andere fractie gaven als antwoord dat ze wilden geen ‘vertroebeling’ van de beide voorstellen wilden.

De SGP-ChristenUnie is van mening dat niet verstandig is om een maand eerder een vergaand en kostbaar besluit te nemen over de huisvesting en 1 of 2 maanden later over de toekomst SWA zelf. Beide voorstellen zijn te nauw aan elkaar verbonden. Daarom heeft de SGP-ChristenUnie niet voor het voorstel gestemd.

« Terug